In de Gouden eeuw werd door de VOC voor het eerst een kleine hoeveelheid thee naar Nederland gebracht, dat was bijzonder.
Toen werd thee vooral gezien als een wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes en voornamelijk gebruikt als geneesmiddel. Thee was tot de 18e eeuw een zeer kostbare drank en werd alleen gedronken door de rijken. Die bouwden daarvoor in hun tuinen zelfs soms speciale theehuizen (in Nederland worden deze theekoepels genoemd). Pas aan het einde van de Gouden Eeuw werd het voor de middenklasse gewoonte om thee te drinken. Men dronk niet langer alleen thee vanwege de medicinale kwaliteiten, als wel omdat het lekker was en een sociale bezigheid. Voornamelijk de dames gingen bij elkaar op visite om thee te drinken en om bij te praten; een nieuwe dagbesteding (het theekransje) die bij veel mannen in verkeerde aarde viel. Ondanks de veel gehoorde mannelijke kritiek op deze nieuwe sociale activiteit, verspreidde het drinken van thee als sociaal genotsmiddel zich verticaal door de samenleving heen. En nog steeds is het drinken van thee een populaire sociale bezigheid
Wij als Bakkerijmuseum hebben gedacht dat we iets van deze traditie zouden moeten terugbrengen. We hebben dan ook een hoek in onze winkel volledig ingericht met Thee van Toen en kunnen u diverse smaken thee aanbieden maar ook geschenk setjes om samen gesteld om de Thee van Toen heen.
Groene Thee
Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinesis plant. Van deze plant worden alle soorten thee gemaakt, behalve kruidenthee. De bladeren worden gedroogd, en de mate van oxidatie bepaalt wat voor soort thee het wordt. Voor groene thee worden de bladeren niet geoxideerd. Daarom kleurt het water in je kopje groen bij groene thee en donkerbruin bij ‘normale’, geoxideerde thee.
Bereiding
Voor 1 kopje thee 1 koffielepel overgieten met gekookt water en 2 minuten laten trekken.
Zou goed zijn voor:
Is goed voor je hart en bloedvaten Vermindert de kans op een
beroerte Vermindert stress en
vermoeidheid Voorkomt gaatjes in je tanden
Verlicht symptonen
van artritus Vermindert huidproblemen
Is goed voor de hersenen Helpt bij het afvallen
Wilde Vruchten
Bestaat uit rozenbottel schalen, appel, dwerg vlierbessen, sleedoornbessen, meidoornbessen, bramenblad, malvablad, klaproosbloesem, jeneverbessen, zonnebloemblaadjes, blauwe bosbessen
Bereiding
1 volle theelepel wilde vruchten thee, overgieten met kokend water (100 C) 8 - 10 minuten laten trekken
Zou goed zijn voor
Uitermate geschikt voor kinderen of om zelf de hele dag door te drinken.
Na een maaltijd thee
pepermunt, maille, anijs, venkel, karwij, valeriaan wortel, kaasjeskruid bloesen blauw,
goudsbloem bloesem
Bereiding
Voor 1 kopje thee 1 koffielepel overgieten met gekookt water en 5 minuten laten trekken.
Zou goed zijn voor
Spijsvertering
Slechtweer thee
Smalle weegbree, zoethoutwortel, venkel, tijm, heemst blad, kaasjeskruid blad, kaasjeskruid bloesem blauw, sleutelbloem bloesem
Bereidingswijze
Voor 1 kopje thee 1 koffielepel overgieten met gekookt water en 5 minuten laten trekken
zou goed zijn voor
Kom je thuis na een bijv. een hoosbui, daar waar het warm en gezellig is, nog een beetje kriebel in je keel en neus, misschien nog wat rillen tot je het weer warm krijgt
en je weer een ontspannen gevoel creëert.
Ontbijt Kruidenthee
frambozenblad, rozenbottel, aardbeiblad, bramenblad, goudsbloembloessem, kaasjekruid bloesem blauw
Bereidingswijze
100°C, 5 minuten, 2 gram per kop
Zou goed zijn voor
Deze Thee zorgt voor een heerlijke, frisse start van de dag
Weegschaal Thee
mate, rozenbottel, citroenverbena, brandnetelblad, zouthoetwortel, gember, rozenbloesem, kamille
Bereidings wijze
Voor 1 kopje thee 1 koffielepel overgieten met gekookt water en 5 minuten laten trekken.
Zou goed zijn voor
Bevat Zoethout : Mensen met hoge bloeddruk dienen overmatig gebruik te vermijden.
Familie 13 kruiden thee
frambozenblad, pepermunt, appel, heidekruid, moerasspirea, bramenblad, goudsbloembloesem, kaasjeskruidbloesem blauw, rozenbottelzaden, zonnebloembloesem, rozenkransje, aardbeiblad, aalbesblad
Bereidingswijze
Voor 1 kopje thee 1 koffielepel overgieten met gekookt water en 5 minuten laten trekken
Zou goed zijn voor
Kruidenmelange of tisane, is een op thee lijkende, warme drank, die gemaakt wordt van diverse kruiden. De "thee" wordt niet gemaakt van bladeren van de theestruik, maar van andere planten die andere eigenschappen hebben.
Ayurvedisch Vrouw thee
gember, sinaasappelschil, kruidnagel, kaneel, kardamom, jeneverbes, venkel, zoethoutwortel, paardenbloemwortel, zwarte peper, engelwortel
Bereidingswijze
Voor 1 kopje thee 1 koffielepel overgieten met gekookt water en 5 minuten laten trekken.
Zou goed zijn voor
Het doel van de Ayurvedische leer is het bereiken van een interne balans van de drie dosha’s en daarmee het natuurlijke welzijn en functioneren van alle organen.
Warme Sjaal Thee
vlierbloesem, lindebloesem, rozenbottel, moerraspirea
Bereidingswijze
Voor 1 kopje thee 1 koffielepel overgieten met gekookt water en 5 minuten laten trekken.
Zou goed zijn voor
Het is als een warme sjaal die u zal omarmen met zachte warmte, verwijderen van ongemakken en helpen uw immuniteit te versterken. Een kopje thee zal helpen u warm te houden na een winterwandeling en geeft een rush van sterkte en goede stemming.
Red Hot Ginger Thee
hibiscus bloemen, gember, rozenbottel, appel, wortels, sinasappelschil, natuurlijke smaakstoffen, citroengras, korenbloem, spaanse peper
Bereidingswijze
Voor 1 kopje thee 1 koffielepel overgieten met gekookt water en 5 minuten laten trekken.
Zou goed zijn voor
Zoals de naam aangeeft is dit een pittige thee met een mooie rode kleur. In de thee proef je citrus en gember en een beetje zuur van de hibiscusbloemen welke wel gecompenseerd wordt door het zoet van appel.
Gember Lemmon Kruiden Thee
gember,
citroengras, zoethout, pepermunt, citroenschil, sinaasappelschil, rozenblaadjes
Bereidingswijze
Voor 1 kopje thee
1 koffielepel overgieten met gekookt water en 5 minuten laten trekken.
Zou goed zijn voor
gember en lemon
geven deze thee zijn naam en smaak. De gember is niet overheersend. Munt geeft een frisse smaak die even in de mond blijft hangen
Rooibos Extra Kwaliteit thee
Aspalathus linearis R. Dahlgr. Losse rooibos thee
Bereidingswijze
Voor 1 kopje thee 1 koffielepel overgieten met gekookt water en 5 minuten laten trekken
Zou goed zijn voor
Rooibosthee is een traditionele drank van de bosjesmannen die leven in de kaapprovincie West Cape in Zuid Afrika. In 1920 verscheen het voor het eerst op de markt .
Bloemen Thee
hibiscus, verbena, linden, rozenknoppen, kaasjeskruid, oranjebloesem, goudsbloem, zonnebloem, rozenkransje
Bereidingswijze
Voor 1 kopje thee 1 koffielepel overgieten met gekookt water en 5 minuten laten trekken.
Zou goed zijn voor
Kleine boodschap Thee
berendruifblad, berkenblad, heermoes, bonenhuls, brandnetelblad, pepermunt, korenbloembloesem
Bereidingswijze
Voor 1 kopje thee 1 koffielepel overgieten met gekookt water en 5 minuten laten trekken.
Zou goed zijn voor
is aanbevolen voor bij bijna alle reumatische klachten. Door zijn
reinigende werking en zijn positieve invloed op de nieren zorgt dit kruid voor diepgaande rust
Kamille Thee
Echte kamille (Matricaria chamomilla L.)
Plantendeel: gedroogde bloesem
Bereidingswijze
2 - 4 gram per kop en 12 - 24 gram per liter 70 tot 100 graden 2 tot 5 minuten
Zou goed zijn voor
geschikt voor inwendig en uitwendig gebruik
kamille thee is goed voor de blaas