Ontstaan van bakkerijmuseum "De Grenswachter"

 

     

Het ontstaan van het bakkerijmuseum is vooral te danken aan de inzet van de plaatselijke bakker Frans van Heeswijk en  destijds burgemeester Houben.

De gemeente kocht de molen en bijgebouwen aan in 1970.

 

In 1972 begon de grote restauratie.

 

Naar aanleiding van de restauratie werd het initiatief en idee geboren om een functioneel gebruik te gaan maken van de molen en bijbehorend pakhuis. Er werd samenwerking gezocht met de Kempische bakkersbond.

 

Het idee ontstond om in het pakhuis een bakkerij met een ouderwetse houtoven te bouwen en een ouderwetse bakkerswinkel zou ook niet misstaan. De overige ruimte zou dan benut kunnen worden om oude bakkersattributen ten toon te stellen.

 

Op 9 april 1973 werd notarieel de Stichting Kempisch Bakkerijmuseum opgericht.

 

 

Doelstelling was en is nog steeds: Het bewaren en instandhouden van bakkerijmachines en gereedschappen van vroeger en het in standhouden van het bakkersambacht en het promoten daarvan.

Gemeente en Provincie stelden geld beschikbaar en daardoor kon de bouw worden gerealiseerd. De eerste technische school uit Eindhoven heeft daar veel in ondersteund en werk verzet. Vanuit Waalwijk werd een originele uit 1850 stammende winkel en oven van bakker Pullens overgebracht naar het museum. De samenwerking tussen de school en bakkerijmuseum en Pullens kwam door het feit dat bakker Pullens een broer had die werkzaam was op de school.

Op 17 juni 1975 werd het bakkerrijmuseum op feestelijke wijze geopend.

Heden doen we heel veel o.a bakdemonstaties - Molenmuisproject - Communicantenproject - Museumschatjes - Zo gaat de molen - broodworkshop - worstenbroodworkshop - pizzzaworkshop - vlaaiworkshop - kerststollen - oliebollen en Bakken met gevoel voor blinden en slechtzienden.